Sunday, 15 June 2014

Crest of Friendship

Bismillah Alhamdulillah


Suatu ketika dahulu,
Aku tersesat dalam jahil,
Merangkak dalam kegelapan,
Dan aku tertawa dalam kesesatan jahiliah,
Dan aku menangis bukan kerana sirnanya hidayah

Sahabat,
Untung aku berolehmu di dunia ini,
Engkau menarikku ke dalam syumulnya Islam,
Bersamamu kurasakan ukhuwah sejati,
Bersamamu kurasakan ringannya beban yang diemban,
Bersamamu kurasakan tenggelamnya jahil semalam

Sahabat,
Bolehkah aku sentiasa bersamamu?
Sehingga mencapai usia tuaku?
Sehingga ajal menjemputku?
Sehingga akhirat dan hari penentu,
Kerana saat itu sentiasa indah selalu

Sahabat,
Biarkan aku membenarkan sabdaan penghulu Umat,
Ingin aku cukupkan kasihku pada dirimu,
Kerana syarat keimanan mengharuskan aku mencintaimu sahabat,
Seperti mana aku mencintai diriku sendiri.

Buat para sahabat yang sentiasa menjunjung Islam sebagai ikatan persahabatan,
Buat sahabat yang mengenali pertama kalinya aku di universiti,
Buat para sahabat yang banyak memberikanku pengajaran hidup,
Buat para sahabat yang menyisihkanku dari jahiliah semalam,
Buat para sahabat yang sentiasa dekat di hati.

Jazakallah khoir...



Wednesday, 16 April 2014

:: Péngyǒu ::

Bismillah Alhamdulillah



Pengyou or in chinese calligraphy "朋友" bring the meaning (Friends) .. ;)
I'm not going to teach Chinese in this entry.. but just want to share the language. Homosapiens live largely in community in which it consist of families, neighbors and friends..
...
We make friends.... 
>> Some become dearest =)
>>Some become Special ^^
>>Some we fall in love with <3
>>Some go Abroad "bye.. bye.. will meet again"
>>Some change their cities
>>Some leave us :')
>>Some are in contact
>>Some are not in contact  T_T
......
But,
No matter where they are... We still remember, Love, miss and care about them because of the part they played in our life.. 

AL-FAHMU

Bismillah Alhamdulillah



Sudah begitu lama ditinggalkan, sifat manusia begitulah.. kena kerap bertazkirah dan mengulang..
Ilmu ini diperolehi dalam bulatan gembira ketika sem 1 tahun 1 pengajian di varsiti tercinta,

kini..
AKu berada di sem akhir tahun 4 (tahun akhir) pengajian.. 
ayuh.. aku ingin mengajak kalian untuk mengenalinya.. :)

....

RUKUN BAIAH ada 10 dan rukun pertama ialah "FAHAM"
Untuk entri ini, hnya berkisar rukun pertama ini.. nahhh
As-Syahid Imam Hassan Al-Banna menggariskan ada 20 usul pula dibawah rukun "FAHAM" ini 
dan usul yang pertama iniingin dikongsi dalam kehidupan. 

Al-Fahmu (kefahaman) menjadi menjadi rukun yang pertama dalam Usul 20 yang disusun oleh al-Shahid al-
Imam Hassan al-Banna rahimahu'Llah. Kenapa al-fahmu bukan al-`alimu?

Antaranya kerana bagi menjadi seorang alim ia sangatlah payah. Dikhabar ulama muktabar mutaakhirin pun 
menghabiskan masa 12-16 jam sehari bagi membaca dan menulis, dan berguru dengan ramai guru sepanjang 
kehidupan mereka.

Namun bagi menjadi seorang yang faham, selain daripada perlu juga banyak membaca dan berguru, dengan 
melatih diri menjadi kritis dan bersikap objektif serta ilmiah, di samping sikap keterbukaan dan rendah diri serta 
bersungguh2 cintakan ilmu - insyaAllah boleh dicapai.

Paling tidak empat perkara mesti dihapuskan daripada diri iaitu:
1. Taqlid buta (bertaqlid mesti atas hujah nas dan hujah ilmu)
2. Ta`sub (diri sendiri, individu, kumpulanbdan aliran pemikiran)
3. Jumud (la ifrat wa la tafrit - al-wasatiyyah)
4. Ghuluw (melampau, ekstrem dan fanatik)

Teringat satu kata-kata daripada Ustaz Radhi Musa..
"Jadilah alim dalam bidang antum masing-masing
Kesimpulannya...
bagi menjadi seorang alim adalah sesuatu yang payah meskipun tidak mustahil. 
Bagi orang awam seperti kita membebaskan diri daripada kejahilan adalah menjadi keutamaan. 
Justeru, jika tidak mampu menjadi alim dalam bidang agama.. 
jadilah alim dalam bidangmu.. jangan biarkan diri kita terus hanyut dalam kejahilan.

Tuesday, 1 April 2014

SAKURA ; Sebuah CORETAN

Bismillah Alhamdulillah


"Prunus serrulate" ialah nama saintifik bagi bunga cheri 
atau famous dengan panggilan 'Sakura' juga pasti sinonim 
dengan Jepun bagi peminat manga fanatik. :3

Tidak dinafikan keanggunan yg Allah letakkan padanya
membuatkan jiwa meruntun zikir.. damai dan permai pd pemandangan.

Bunga ceri ini sebenarnya berasal daripada benua asia 
dan ditemui di tengah dan utara China hingga ke Manchuria, Korea dan Jepun.
Ketinggian pokok mencecah 3 hingga 15 meter dan lebih...

............

Pagi itu seawal jam 6.15 seusai Subuh di Sintok, suasana kelam yang masih damai.
Matahari kelihatan malu membiaskan cahayanya di ufuk langit. Dingin bukit berkabus 
menyegarkan udara lembab dan pepohon yang dirimbuni embun.

One message received

"Salam.. jam 7 enta tggu kt bustop k, ana p amik.." 

"wkmsalam, Bereh"


Perancangan pagi itu, mereka bersama 4 akhowat yang lainnya punyai misi ziarah
ke daerah Sungai Petani, melawat seorang sahabat yang sedang diuji dengan sakit

Kemas dengan pakaian 'T-shirt' x formal dan berslack hitam beserta Jaket Rakan Masjid,
Mukmin bersedia meneruskan hari.

Sementara menunggu akhowat bersiap, sarapan pagi di "Round bot" dijamah 
dengan berselera, nasi lemak dengan sambal udang menjadi pembuka selera 
Nizar dan Mukmin ditemani teh panas masing-masing.

One Message received

"Mukmin, tlng beli nasi lemak 5 bungkus. kedai cni tutup"

"bereh"


"sapa Mukmin?" 

"Shauqah.. minta pesan nasi lemak 5 bungkus, depa sarapan dlm keta kut"

"since mereka naik keta, kita gerak dulu lah.. moto  lambat skit"

"ana on ja shbt.. ikut enta the driver." sambil menepuk bahu Nizar


..............

Perjalanan memakan masa 2 jam, ketidakselesaan melanda diri dikala motor
ditunggang dalam tempoh yang lama.. 

"Mukmin, tengok tu"

"SubhanAllah.. sakura di Malaysia" ^^


Pemandangan yang sungguh indah di pagi hari tatkala jalan raya masih 
diselubungi kabus pagi. Deretan pepohon putih dan merah jambu mewarnai jalan
sepanjang ke SP..

Tahmid terlafaz dikala keanggunan itu dipertonton.

Indah...

Seolah berada di negara matahari terbit, Motor di bawa perlahan sambil menikmati
nuansa permai..


.............

Alhamdulillah, papan tanda "Hospital Pantai" menjadi pemandu arah destinasi,
dengan hemah selamat tiba ke tempat tujuan. 

"akhirnya, dapat juga bertemu dengan sahabat.. sebelum ana bertolak balik ke 
Sabah esok" monolog hati panjatkan syukur

Sembang panjang juga antara akhowat semua, muslimin pula cuma mencelah
bila perlu... dalam keasyikan itu, hujan rahmat pula menulusuri hari,
mendinginkan suasana hospital yang sedia sejuk.

"antum smeua mai naik apa ni?" 

"mat naik keta kak Qilah, min naik motor" 

"naik motor?? ke SP?? Allahurabbi, jauh tu" sambil memandang muslimin.

Kondisinya tidak membenarkan dia bergerak bebas, harus bertongkat dan
berkerusi roda disebabkan balutan jahit pada kaki yang masih kebas.

"takpa sahabat, takda apapun jarak ni"

"a'ah.. asal dapat mai lawat.." tambah Nizar


................

Pertemuan tengahari itu diakhiri dengan sesi bergambar dengan pesakit, meredah hujan
demi untuk pulang ke Varsiti tercinta.. banyak assignment menanti untuk dilunaskan..

"Hujan ni, baik gi keda runcit mana2 beli jaket hujan" 

"tak lebat mana pun hujan ni Hassan, insyaAllah boleh"

Hassan, Nizar dan Mukmin berpelukan mesra tanda persahabatan kerna 
bukan selalu bisa berjumpa seperti ini dek kekangan jarak dan status.


"Klau gitu ana masuk kerja dulu.. ada apa2 rojer ana deh?"

"InsyaAllah big boss" perli Nizar


.................

Sebenarnya 3 hari yang lalu, terdetik di hati ini untuk merasa nikmat mandi hujan, 
terdetik di hati untuk menziarah sahabat di SP yang sedang sakit sebelum
berangkat ke Sabah..

luahan tulus itu di dengari mungkin..

Allah memakbulkannya di masa yang tepat.

peroleh peluang menziarahi sahabat yang sakit + berhujan dengan sahabat
sambil menunggang motor sebeelum berangkat ke Sabah

juga bonus... menyaksikan "Sakura" berkembang di Malaysia.


tetttss.

Apa kaitan bunga sakura dengan ceritera ini??

aku pun tak tau... haha..


ZZZZ...........


Bunga Sakura hanya berkembang apabila suhu panas musim bunga cukup serasi, 
sekaligus merujuk kepada "perfect timing" yang Allah aturkan..

Begitu juga dalam kehidupan ini, segalanya punya waktu.. bisa saja Allah bagi "Cash"
apa yang kita minta itu dan bisa saja jadi Allah tahan dulu apa yang kita minta itu
kerna ada yang lebih baik sedang menunggu atau DIA ingin kabulkannya di masa yang 
persis.

Sepertinya Sakura yang indah, sering melalaikan orang-orang di Jepun dan sekitarnya
dengan kehadirannya... begitu juga fungsi dunia.

Bila mana beroleh hajat yang selama ini diinginkan, ingatlah Allah,
kerna semua nikmat itu takut bisa melalaikan diri hamba yang sedia alpa.


:: Sekali imbas, persis pepohonan cheri sakura di negara matahari terbit
menebari landai bumi yg bermuka ::

Tuesday, 25 March 2014

SILENT GUARDIAN

Bismillah Alhamdulillah


"Assalammualaikum Ustaz, ada dekat mana ya? ana nak sign kehadiran"

"wassalam, ana ada dekat port biasa." mesej di balas

............

Maktabah day minggu ke III kini.. 

setiap hari Rabu

Satu 'event' yang dianjurkan buat sahabat-sahabat untuk membudayakan 
sehari sekurangnya dalam seminggu diluangkan untuk belajar.

Seawal 8.25 pagi, satu sosok tubuh berkopiah putih 
dengan jaket rakan masjid yang setia di pakainya setiap kali ke kampus
melabuhkan dirinya di 'port' biasa sambil mengeluarkan segala buku
dan keperluan untuk mengulangkaji.

satu senarai nama sahabat-sahabatnya di keluarkan siap waktu masuk dan keluar 
beserta 'signature'

PIC atas taklifan daripada Head department harus dilaksanakan
secara amanah...

............

Usai Asar itu, keadaan di perpustakaan semakin lengang..

"Abang Mukmin, ana gerak dulu.." 

"toyyib.. Syah ada urusan lain ke?"

"a'ah.. meeting MP malam nanti"

"ok baik, selamat semuanya" 

Lelaki bertubuh sasa dan berkulit hitam manis itu sempat melihat keadaan sekekeliling 
sebelum meninggalkan 'port'

"wahh.. terbaiklah GUARDIAN, semuanya masih duduk berkampung di sini"

" ^^ " Mukmin tersenyum sambil berpaling ke meja di belakangnya

"kitakan penjaga untuk sahabat-sahabat" 

"penjaga dalam senyap" tutur Mukmin

"Ha!! penjaga dalam senyap? abng cuba check kat internet tentang silent guardian"


............

"GUARDIAN" atau membawa maksud PENJAGA dalam bahasa 'lay man' 

Sebut mengenai penjaga ni, teringat dekat watak Marvel iaitu Batman...
atau mendapat gelaran "the Silent Guardian"

Batman ni bole kata sama macam amilin jugalah..

melindungi bandar Gotham tanpa meminta pujian apatah lagi ganjaran..
para dai'e yang so "called" membawa Islam ini harus mencontohi Silent Guardian ni.

^___^

:: huhu.. ::

Dengan izin Allah juga.. barisan GUARDIAN menggalas taklifan yg berat..

dikala sahabat-sahabat menumpukan kesibukan dengan gerak kerja dalam
lapangan masing-masing

kamilah yang berperanan untuk menjaga kebajikan mereka. (y)

Bukankah itu yang Rasulullah ajarkan??

Sebarkan kebaikan...

Sebarkan Cinta...

...........

"ermmm.. silent guardian? menarik ni untuk entri blog"

monolog hatinya tenggelam dalam lunaknya azan Isyak..

Tuesday, 18 March 2014

ONE BIG "FAMILY" 1

Bismillah Alhamdulillah


"Mukmin, tunggu kat bawah, kami otw ni"

"Bah, ana tengah turun ni"

Gagang telefon bimbit di matikan. Petang itu ada program yang sudah dirancang oleh pihak pimpinan dan hampir semua sahabat-sahabat turun menghadirinya. Beg berisi laptop di sebelah kanannya beserta beg baju di sebelah kiri tangan sambil di jinjing, kelihatan kemas dalam pakaian "Smart Casul".

...........

Segerombolan orang beserta kereta dan motor memenuhi "round board" tempat berkumpul sebelum smeuanya bergerak ke Madrasah untuk berprogram.. berkonvoi bersama

Kereta proton yang sarat dengan Akhowat di dalamnya diikuti oleh beberapa ikhwah masing-masing dengan pasangan boncengan berkonvoi ke destinasi, Kadang-kala sekejap seperti berlumba, sekejap juga tidak.

[ Pauh,Perlis ]

Masjid yang dikelilingi oleh beberapa buah sekolah pondok kelihatan ceria dengan persiapan menjelang maghrib. Ikhwah dan Akhowat semuanya selamat tiba menyesakkan perkarangan masjid yang sederhana besarnya.

"Allahu AKhbar... Allahu Akhbar..

Allahu Akhbar Allahu Akhbar..."

"Eh, Azan dah.. jom buka" 

"Abng Mukmin puasa?" tanya Daniel

"aiwah"

"abng berbuka dengan apa?" sambil mata menjeling ke arah botol air mineral yang di pegang oleh Mukmin

"Buka dengan air kosong saja, x dan nak beli makanan tadi"

"Ana ada bungkus nasi ni, kita share sama nanti ya" (terharunya aku rasa)


Usai Solat, Bacaan yaasin pun dimulakan, Akalil dan Aryan duduk di satu sudut luar perkarangan sambil bekongsi nasi kerabu..

"abe.. kito pun nok gop bole dop?" Ridhuan muncul tiba-tiba 

"Mu tokseh..." Salman menghampiri sambil mengusik

"bereh... bereh.. bole blako puak kito" pelawa Daniel


Meski nasi yang dikongsi itu sedikit, namun barokahnya ada, terasa cukup di perut untuk dialas Alhamdulillah... puasa sunat untuk minggu ini settle.

..............

"Ok sahabat-sahabat, ana nak buat pengumuman sedikit.." sambil mata memandang ikhwah dan akhowat yang berpusu-pusu memenuhi jemaah untuk mendengar taklimat

"Atas sedikit masalah teknikal, kita akan bergerak ke balai MADI, perjalanan seperti mana antum smeua datang ke sini. Ikut "Partner" masing-masing"

Deruman enjin moto dan kereta pun saling sahut menyahut semula, perjalanan pun di mulakan sekali lagi.. destinasi yang dituju adalah Jejawi.

..............

Akhirnya selamat tiba di MADII

Sesi Ice breaking bermula dan akhirnya tertubuh 5 kumpulan yang mewakili lujnah masing-masing seperti ,  lujnah GreenDay, Jabatan Mits, lujnah ekonomi dan Jabatan kebajikan.

Aktiviti ice breaking memang menarik, usai itu semua... taklimat disiplin seperti biasa
sebelum halaqah Al-Mulk mengumandangkan lunaknya.

eh

sebelum itu

Setiap jabatan ni punya spesifikasi masing-masing.. lujnah GreenDay bertanggungjawab pada tarbiah 
sahabat-sahabat.. juga dalam merekrut.

Kembara Mimpi bermula...


~Bersambung




NOSTALGIA

Bismillah Alhamdulillah



Nostalgia??

Memori terukir yang menjadi ingatan buat sesiapa saja baik peristiwa mahupun sebagainya.
Begitu juga dengan diri ini..

Asyik menelaah di perpustakaan UUM ini, bermula sedari pagi hingga kini, 
lenguh terasa satu tubuh..

rehat sebentar sambil memeriksa whatsapp group kami..

"Ana ada share lagu Shoutl Amal yang baru.. hayati liriknya moga baik untuk kita semua"

.........

Wahh.. 

Halwa telinga di dengar.. sungguh liriknya merentap sanubari amilin yang kekar.
Namun bukan lirik lagu itu yang ingin di sentuh di sini

Tapi

Lirik lagu Shoutul Amal yang lama

"Terkenang sebuah memori lalu 
Kisah persahabatan kita bersama 
Di dalam satu pengajian 
Menuntut ilmu dan pengalaman 
Mengingatkanku pengorbananmu 
Terpahat padu di kalbuku 

Bersama rakan taulan dan guru 
Tawa riangmu menghiburkan hatiku 
Indahnya suasana ketika itu 
Terjalin ukhuwah sejati 

Nasihatmu sungguh bermakna bagiku 
Mengenalkanku erti kehidupan 
Susah payah kita hadapi bersama 
Itulah asam garam dalam kehidupan 

Ya Tuhanku tabahkan hatinya 
Kuatkan semangatnya untuk menghadapi hidup 
Limpahkanlah maghfirah dan kasih sayang-Mu 
Agar hidupnya sejahtera di dunia akhirat "


Berada di tahun akhir kini..

Bakal meninggalkan madrasah tarbiah ini..

Bakal mengikuti jejak langkah sahabat-sahabat ana yang sudah
terlebih dahulu mengorak langkah..

Bakal merindui..

.............

Hakikatnya

Apa kita sudah siap dengan Ilmu yang ada di madrasah Tarbiah ini??

Di menara gading yang menjanjikan pelbagai juadah ilmu??


Friday, 7 February 2014

PERSONALITY TEST 2

Bismillah Alhamdulillah


WHAT DOOR WOULD YOU WALK THROUGH? 
~ PERSONALITY TEST ~

Pick the door that looks the most appealing to you. This might reveal a few things about your personality. Let us know what door you picked and if the answer was accurate for you. Feel free to SHARE!

1 - You are a fun individual that likes to keep things light and airy. You are all about nurturing others and appreciating the simple luxuries in life; such as your fine dishware, favorite candle or eating artisan bread from the local bakery. You most likely have a love for traveling and other cultures. You truly want the best for everyone and love creating a welcoming atmosphere. It is important to remember that if you ever feel that you need help or support, it is OK to just ask someone. 

2- You are clean and simple and don’t like any frills. You might strive to have a clean and perfect existence; but is it totally worth it? Don’t you feel that there is something missing? You are all about your personal achievements and you take pride in your work or career. Although you might be on track with your career path or have a few diplomas/ certificates on your wall, you need to spend more time on developing yourself as a person. Remember... the real you. Life is all about creating balance, surrounding yourself with color and creating memorable adventures. If you are finding that you have been taking the safe road lately, try veering off the beaten path. You might surprise yourself!

3 – It is obvious you are a quirky individual and very interesting to the people that you let into your life. You are good at many things... a “Jack or Jill of all trades”. You are an artistic individual that expresses yourself in many ways. You can make something out of anything and are not a stranger to your local thrift shop. You can basically make vintage “new” again. It is easy to get stuck inside the house or inside your urban bubble; but remember that you have to get out and connect with nature. It is time to come down out of the clouds and get grounded!

4 – You are an old soul that can be slightly dramatic. You are a very artistic person that loves to express yourself through writing, music, art or some kind of expression. You are a dichotomy; for you can be very open and friendly, yet closed and deeply private. You often have your guard up, keeping your thoughts and troubles to yourself. Although you might think that nobody will truly understand you, if you allow yourself to open up and share your feelings, you will feel so much better. Deep down you are not aright with any imperfections and you feel the need to come across as “the rock” in any group situation. Know that people are willing to share their feelings with you and want you to share your feelings with them. 

5 – It is very important for you to fit in and feel as though you are a major contributor in every situation. You always have things going on, for being productive is what makes you feel at ease. Your busy-ness can sometimes cause the need for you to become more aware of what is really going on around you. What does your body want you to be doing? It is alright to relax on a Monday and simply just BE. Feel free to take some time to figure out what you really love to do. Possibly try some new hobbies or activities that are out of your normal routine. Explore being you, even if that means relaxing. Life is not just about how many muffins you can make in a single batch or how many fit-it jobs you can do in one day.

6 – You are a confident person with an eye for detail. You can come across as someone who is all together and exciting; yet you are just YOU on the inside. You care about your appearance and how the world sees you, yet the inside your home or car is probably a total mess! Your personality can be self destructive, for you could turn against yourself when the going gets tough. The life of a person who is a living a total contradiction... has got to be a difficult one. Remember to breathe and just relax. Life is not just about pleasing others. Truth is, the world isn’t always watching... Take time to reflect on who you truly want to be? What is it that you truly want to do?

7 – You are a simple minimalist that always has important things to do. You care for others and find your time anything but your own. You surround yourself with meaningful things, for you are very sentimental. Family and friends are very important to you and you would do anything for them. Not putting yourself first has made your life a safe and complacent one. What is it that can enrich your life today? What will make your life more colorful and enjoyable? Even though life gives you labels such as a mother, father, wife, husband, teacher, manager, etc; remember that your life is still YOUR life. Take a moment to decide what you want your future to look like. It is perfectly acceptable to want wonderful things to happen to you. Carpe Diem.

8 – Your fun and playful personality keeps you young and youthful. Although you are easy going, you tend to have lower self-confidence and anxiety about specific things in your life. You are usually unorganized; yet don’t even know where to start to help yourself to fix the messy problem. You are a proud individual but you need to learn to love yourself more. You need to take the time to find yourself through self expression. How are you currently expressing yourself to the world? Remember that there are people around you that can help you, but you need to let them know you are willing to receive help. Life is easier when you let people in.

9 – You are a quirky person that is always making things work. You are an amazing problem solver that prides yourself on your thrifty living. You like to live an uncomplicated life and usually get by with the basics. Why would you need anything else? You are very easy to please and love doing things for others. Whether it be fixing your neighbors toilet, building a bird house for your mother out of reclaimed wood or helping your friend find a great living room set at the thrift shop; you are always there to lend a hand. Remember that life is special. It is OK to treat yourself to amazing things. You are special too!

10 – You are one who truly appreciates stability and wholeness. You are a reliable person that takes pride in their love of quality and detail. Some might say “cookie cutter”, but you say dependable! You always know what you are getting because you have checked the consumer reports. You love safety and security in all parts of your life. You prefer not to have anything frivolous or extra, if you can’t see the use for it. Chances are you have some sort of creative side that you have curbed in some way. You might love scrap-booking, music or art; yet would never try to make it your career. You feel your problems are your own and nobody needs to be burdened with them. Just keep in mind that exposing your true self to the world (or your neighbors) is not a crime. We are all human.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...